Стандартният европейски формуляр за предоставяне на информация при потребителски кредити е документ, който обединява информация, свързана с потребителския кредит – всички такси, лихви и задължителни елементи, които потребителят ще трябва да върне след срока на договора. 
Това каза адв. Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в предаването "В развитие" на 4.03.2020 г. с водещ Вероника Денизова.


"Потребителите не са задължени да изискват този формуляр, но компаниите са задължени да го предоставят, когато отпускат потребителски кредит". Той обясни, че този документ дава възможност да се сравнят различни оферти на различни кредитори. 

"Документът дава възможност за вземането на информирано решение и много бърза преценка – каква е сумата, която бихме желали да изтеглим, както и каква е сумата, която следва да върнем", допълни Цветанов. Според него компаниите, които са отговорни към потребителите, са тези, които съществуват от дълго време на българския пазар и са се задължили да спазват по-високи стандарти.
 
"Това са членовете на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, които са се задължили да спазват етични правила". По думите му българите имат нужда от повишаване на потребителската си култура.
 
"Таксите, които се начисляват във връзка с отпускането на кредита, са свързани с разходите, които се правят за проучването на потребителя. Условията при всеки кредит могат да бъдат различни", посочва Цветанов.

Видео: https://bit.ly/2VMQNji