Последното десетилетие отбелязва значим растеж на банкирането в световен мащаб. За броени седмици ефектът на коронавируса COVID-19 стана  толкова осезаем за кредитните институции и банките, че е по-важно от всякога да са ясни промените във финансовата екосистема и приспособяването на бизнес моделите, които ще влияят върху новите конкуренти и очакванията на потребителите. 

В началото на годината Ecosystm определи 5 ключови тенденции за развитие на финтек индустрията през 2020 г., сред които:

  • - повече инвестиции в платформи, подкрепящи финансови операции;
  • - по-разширено сътрудничество и инвестиции във финтек фирми от страна на традиционните банки;
  • - Азия като център на финтек вселената;
  • - нарастване на важността на данните и аналитичните стартъпи;
  • - технологични фирми, които предоставят нови решения за автоматизация на спазването на правилата

През последните седмици е ясно, че вече има далеч по-влиятелна шеста тенденция - коронавирусът, който ще предизвика увеличаване на инвестициите във финтек компании и все повече ще развива дигиталното банкиране. Очакванията са за нарастване на положителните нагласи към финтек индустрията.

Потребителите все повече ще прибягват до дигитални банкови услуги, което ще принуди традиционните финансови институции да увеличат темпото на дигиталните иновации. В резултат, много банки и кредитни институции ще се обръщат към финтек фирми, за да предоставят по-качествени дигитални решения на пазара. Ще нарасне търсенето на различни видове здравни и застраховки живот. Експерти предвиждат развитието на нови видове застраховки като прекъсване, отлагане или отмяна на мероприятие.

Нещо повече, икономическата рецесия ще принуди правителствата да намалят регулациите във финтек сектора като стимул за развитието му. Южна Корея планира до края на март временно да облекчи регулациите, а Световната здравна организация отново окуражи безконтактните плащания.

Нарастването на търсенето на дигитални решения вероятно ще осигури развитие за финтек сектора в момент, когато рисковото финансиране няма да бъде опция. Очакванията са, че един от негативните ефекти на коронавируса ще бъде намаляването на финансирането за съществуващи и за нововъзникващи финтек компании. Глобалният спад на транзакциите също има неблагоприятен ефект върху индустрията.