Преди по-малко от месец анализатори предвиждаха бум на небанковото кредитиране в Европа и годишен растеж от 10%,  заедно с разрастване на партньорските платформи за кредитиране. Коронакризата е съпътствана от тенденцията за ускорено развитие на електронната търговия и всеобхватна дигитализация на бизнес процесите, което в по-дългосрочна перспектива ще работи и в полза на финтек сектора, смятат анализатори.

В световен мащаб индустриалните стоки, финансите и услугите са сред най-засегнатите сектори от пандемията на коронавируса, докато кризата е най-благосклонна към сектора на здравеопазването и фармацията. Сред другите изследвани сектори в проучването на Finviz са технологиите, доставчиците на обществени услуги и здравеопазването. През последния месец в света се отчита сериозен спад в индустриалните стоки, финансите и услугите, съответно с -34.6%, -32.1% и -26.8%.

Преди три месеца спадът за трите сектора е съответно -32.0% за индустриалните стоки, следван от финансите -29.9%, докато при услугите е -22.4%. Данните показват също, че най-значим спад има в сектора на материали и суровини -45.2%. За сравнение, в сектора на здравеопазването за последните три месеца има най-малък спад от -16%, и в световен мащаб е най-малко повлиян от кризата. Този сектор ще продължава да има лидерска роля в решаването на здравословни проблеми и начин на живот.

Според анализаторите това се дължи на факта, че пандемията носи огромни приходи за големи структури в сферата на здравеопазването и фармацията, които се стараят да осигурят решения за справяне с пандемията. Компании производители на маски и защитни облекла също допълват усилията на медицината да ограничи максимално заразата.

Тъй като акциите на компаниите в тези сектори са силно повлияни от коронавируса, това се отразява и на тяхната пазарна капитализация. В момента финансовият сектор има най-голяма пазарна капитализация в световен мащаб - 7,311,75 млрд. долара, и включва банките, инвестиционните, застрахователните компании, както и небанковите финансови институции.

Секторът на услугите има пазарна капитализация от 6,166,57 млрд. долара, и включва услуги за бизнеса и потребителите на финансови услуги. Индустриалните стоки имат капитализация от 1,904,60 млрд. долара, където се включват компаниите, които произвеждат материали, необходими в строителството и производството.

Наложителните предпазни мерки, като продължителната работа от къщи и ограниченото движение, ще предизвикат цялостни промени в поведението на потребителите, отчита най-новото световно проучване на McKinsey & Company.

С 800% ще нараснат покупките на защитно облекло, със 150% ще се увеличат покупките на антигрипни лекарства без рецепта. С 25% ще нарасне онлайн трафикът и търговията във връзка с доставките на стоки до врата, за сметка на физическото пазаруване, което ще отчете спад от -30%.