Глобалната пандемия, предизвикана от коронавируса, е период на стрес не само от здравна гледна точка, но и за финансите ни. На първо място, направете си извънреден бюджет, който включва само най-неотложни разходи и налични приходи поне за близките 3 месеца. Проверете дали вашите застрахователни полици могат да покрият разходи по потребителски кредити, ипотеки, риск от заболяване и безработица.

Експертите от Money Advice Service съветват да си направим равносметка за парите, с които разполагаме в по-дългосрочна перспектива. 

Планирайте подробно и щателно бюджета си! Внимателно преценете дали очакваните от вас парични постъпления са достатъчни, прегледайте разходите си и ги сравнете с тези постъпления. Може да се наложи да намалите много от харчовете, които не са от първостепенно значение, за да преживеете през следващите няколко седмици/месеци.

Не пропускайте и възможностите за удължаване на сроковете за плащане на сметките за ток и вода.

Имате ли някакви спестявания, на които можете да разчитате? Не приемайте, че не можете да получите парите си, ако депозитът или инвестицията е с фиксиран срок. Някои банки и фондове при определени условия вече дават достъп до тях без санкции. Консултирайте се с вашата банка или инвестиционен фонд дали те могат да ви помогнат.

Ако смятате, че ще пропуснете следващото плащане, говорете с кредиторите си. Свържете се с тях преди закъснелите плащания да се превърнат в проблем. Същото се отнася и за ипотечните заеми. Най-важното е веднага да говорите със заемодателите, за да разберете какви са опциите ви.

Ако нямате спестявания, при спешна нужда от пари заемът може да се окаже единствената ви възможност. Използвайте я само в краен случай и ако трябва да вземете заем, уверете се, че сте избрали правилния тип кредит или заем за вашата ситуация. В противен случай може да се окаже, че плащате повече, отколкото трябва. Сравнявайте офертите, като проверявате:

-лихвения процент и годишния процент (ГПР);

-колко ще погасите общо и дали можете да си позволите вноските;

-всички неустойки за пропуснати или закъснели плащания;

-разходите за седмица или месец, и дали това може да варира.

Ако имате възможност да вземете пари от семейството или приятелите си, това може да е евтин начин за получаване на допълнителни пари. Те вероятно ще бъдат по-гъвкави в определяне на сроковете и начина за връщане на парите. Но се уверете, че парите, които ви предоставят, са им наистина „излишни“, и няма да се наложи бързо да им ги върнете, особено ако те се разболеят и се нуждаят спешно от тях.

Не изключвайте и възможностите, които дават заложните къщи, ако имате ценности, които може да използвате като залог срещу получаването на кеш.

Взимането на бърз кредит също е вариант. При теглене на малка сума фокусът е върху ползите, които носи краткосрочният заем. Все пак това е финансов инструмент, който е предназначен да послужи в случай на спешна нужда от пари.

Ако имате въпроси, Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) е на ваше разположение, и ще ви помогне: https://bit.ly/33Fa9Zo.