Бързото навлизане на отвореното банкиране чрез отворени програмни интерфейси (API) оставя в миналото личното бюджетиране с помощта на таблет или ексел, а още по-малко с писалка и хартия.

Компаниите за бързи кредити разполагат и с уеб калкулатори, които за минути пресмятат лихвата по заема. Услугите на финтек компаниите включват мобилни разплащания, трансгранични партньорски транзакции, peer-to-peer потребителски кредити, както и автоматизирани услуги за управление на активи. В тази връзка и все повече потребители предпочитат дигитален финансов съветник, отколкото банка, за да управляват личните си финанси по-ефективно. Използването на безплатно уеб или мобилно приложение става все по-разпространено, тъй като е свързано с банковата сметка и информира за разходите. Приложението следи къде по-конкретно харчите повече, както и предстоящите плащания на сметки.

Най-добрите световни приложения за iOS и Android разполагат с напомняния по имейл, информират за предстоящо плащане, проследяват споделени дигитални портфейли. Според най-новата класация на the balance осемте най-добри мобилни приложения за управление на личните финанси са: Mint, YNAB, Personal Capital, Clarity Money, prism, Spendee, EveryDollar, Mobills.
След като проследим модела на бюджета си, можем да направим следващата крачка. Това е моментът да помислим колко харчим средно, какво е разумно да запазим за ежедневните си удоволствия, и следователно какво бихте могли разумно да отделим за черни дни. След като се почувстваме уверени във финансовия си модел, ще поставим финансите си на автопилот. Продължаването на автопилот е стандартна опция в днешно време с повечето цифрови финансови инструменти.